17.04.2023
Dobré důvody, proč se do budoucna vyplatí pořídit fotovoltaiku

Ceny za energie dramaticky rostou raketovou rychlostí a nikdo neví, jestli a kdy se jejich růst zastaví. Proto je nejvyšší čas začít se zamýšlet nad výhodnějším zdrojem energie, který pomůže zvýšit vaši nezávislost na dodavateli energie a v dlouhodobém horizontu vám pomůže ušetřit nemalé peníze za účty za elektřinu. Proto se stále více domácností rozhoduje pro domácí fotovoltaické elektrárny.

Pro začátek si ukažme pár čísel. České domácnosti zaplatí letos za elektřinu okolo tři sta miliard navíc. Podle odhadu tak v roce 2023 průměrná rodina žijící v bytě s obvyklou spotřebou 2,5 MWh ročně zaplatí o patnáct až dvacet tisíc více než loni. A to už není zanedbatelná částka, ale významná nerovnováha v rodinném rozpočtu. Zvláště s přihlédnutím k tomu, že Češi se ocitají čím dál více pod palbou vysokých cen potravin, pohonných hmot či předmětů běžné spotřeby. Růst cen v tolika oblastech je tak významný, že každý přemýšlí, kde a jak by ušetřil.

Jedna z možností, jak citelně ulevit domácímu rozpočtu, je stát se alespoň částečně energeticky soběstačnými. Tuto možnost nabízejí domácí fotovoltaické elektrárny, které zajišťují vlastní zdroje energie a snižují závislosti na externích dodávkách. S vlastní fotovoltaikou se navíc nemusíte trápit ani s výpadky elektrického proudu, pokud celý fotovoltaický systém doplníte o baterii, která elektrickou energii kumuluje. S instalací fotovoltaické elektrárny poznáte rozdíl při placení záloh na energie. Správně nastavená a zprovozněná elektrárna je totiž schopna pokrýt až 70 % spotřeby domácnosti. Z distribuční sítě tedy můžete odebírat jen zbylých 30 % elektřiny a významně tak ušetřit.

Díky velkorysým dotacím je výhodou i rychlá návratnost investice. Mnoho lidí se špatně domnívá, že se investice do domácí fotovoltaické elektrárny nemůže vrátit. Pořizovací ceny se pohybují od 150 do 500 tisíc – to může znít astronomicky, ale cenu pomáhají snižovat štědré státní příspěvky v rámci programu Nová zelená úsporám. Díky dotacím můžete pokrýt až 50 % nákladů, takže finanční návratnost fotovoltaiky se tím zkrátí o několik let. Životnost fotovoltaických panelů je udávána minimálně na několik desítek let. Konstrukce panelů neobsahuje pohyblivé prvky, a proto jsou solární panely velmi odolné vůči poruchám. Díky neustálým inovacím a novým technologiím jsou navíc parametry u solárních panelů čím dál kvalitnější.

S projektem a následnou instalací vám pomůžou specializované firmy. Každý dům má jiná kritéria a parametry, které se musí vzít v potaz, proto firmy nabízí většinou konzultaci zdarma. Vyškolený technik přijde k vám domů a na základě vašich potřeb a technického stavu domu vám vypracuje optimální řešení. Spolehlivý a prověřený dodavatel, jako je LAMA home, vám sestaví řešení, které bude přesně vyhovovat vašim očekáváním a potřebám. Po zjištění stavu nemovitosti a vašich potřeb sestaví řešení fotovoltaiky na klíč, včetně pomoci s přípravou a získáním dotace na fotovoltaickou elektrárnu. Je navíc součástí silné finanční skupiny LAMA ENERGY GROUP, která má své portfolio firem v rámci energetiky, finančnictví, telekomunikací nebo těžby surovin napříč několika kontinenty.


Zpět na novinky