18.02.2023
Dosáhněte energetické soběstačnosti díky fotovoltaice

Otázka energetické soběstačnosti je nyní, po turbulentních změnách na trhu s energiemi, více aktuální než kdy jindy. Směřuje k ním čím dál více lidí, ať už těch, kteří své domy teprve staví, nebo i těch, kteří už mají dávno postaveno. Jedním ze symbolů energetické soběstačnosti je právě fotovoltaika, obnovitelný a nevyčerpatelný zdroj energie. Co o ní potřebujete vědět? 

Základní informace o fotovoltaice

Přestože je pojem fotovoltaika veřejnosti už nějakou dobu známý, ukazuje se, že stále existuje spoustu lidí, kteří vůbec neví, na jakém principu funguje, kolik stojí a proč se ji vyplatí pořídit. Fotovoltaiku přitom začínají nabízet i samotní dodavatelé energií a v některých případech dokonce vykupují přebytky elektřiny. A co tedy fotovoltaika vůbec je?

Fotovoltaické elektrárny vyrábí elektřinu ze slunečního záření a je třeba je odlišovat od solárních panelů, které pouze produkují teplo. Fotovoltaika obsahuje panely zahrnující  fotovoltaické články, což jsou plošné polovodičové diody. Jakmile sluneční paprsky dopadnou na článek, vznikne uvnitř fotoelektrický jev a dojde ke vzniku elektrického proudu. 

Nevyužitou elektřinu lze navíc i skladovat, a to pomocí dvou hlavních systémů. Jedním z nich je skladování elektřiny ve formě tepelné energie v tzv. tepelných zásobnících. Druhým, univerzálnějším systémem, je uskladnění v bateriovém systému. 

Tuto možnost nabízí i LAMA home, nejmladší divize českého energetického holdingu LAMA Home. Ta se zabývá profesionální projekcí a realizací té nejlepší možné kombinace technologií pro ekologické a energeticky soběstačné domácnosti. V rámci svých služeb nabízí klientům pomoc s přípravou žádosti o dotace, návrh řešení na míru  a samozřejmě i záruční a pozáruční servis. 

Jaká je návratnost fotovoltaiky

Dle odborníků LAMA home je fotovoltaika účinným řešením, jak dosáhnout dlouhodobé úspory a jak vést skutečně soběstačnou domácnost. Mnoho lidí však často odradí pořizovací náklady, ty lze ale výrazně snížit právě díky dotacím, které v některých krajích mohou dosahovat až 225 tisíc korun. Co se návratnosti fotovoltaické elektrárny týče, toto nelze jednoznačně určit. Záleží na spotřebě elektřiny a také na ceně energií, které se v současnosti rychle mění. Obvykle se uvádí doba návratnosti mezi 7-10 roky, některé domácnosti však mohou plné návratnosti dosáhnout již za pět let. 

Z dlouhodobého hlediska je tak fotovoltaická elektrárna ideálním řešením a zároveň prvním krokem ke skutečně trvalé udržitelnosti a soběstačnosti. Využijte návrhu řešení na míru od LAMA home a ušetřete čas, náklady a potenciální starosti. I váš dům může být efektivní. 


Zpět na novinky