06.03.2023
Vyplatí se fotovoltaika českým domácnostem?

Na území České republiky se domácí fotovoltaická elektrárna nevyplatí, protože v našich podmínkách nemáme celoroční přísun slunečního záření. Slyšeli jste tento argument také? Pak vězte, že jde o často tradovaný mýtus. Sice naše země neleží na rovníku a slunce tu nesvítí celý rok, ale i tak panují v Česku více než dobré podmínky pro fotovoltaiku. Svědčí o tom i jasná řeč čísel.

Přímé sluneční paprsky si v našich zeměpisných šířkách můžeme užívat až 1 700 hodin ročně. Záleží samozřejmě také na lokalitě – platí, že na jižní Moravě si slunečního svitu užijí více než třeba na severu v Krušných horách. Nicméně i tamních 1 400 hodin slunečního záření je pořád dostatečně pádným argumentem, proč se domácí fotovoltaika vyplatí. Úspora peněz za elektřinu je v tomto případě pořád nemalá. Uvedené hodnoty navíc mluví pouze o přímém slunečním záření a nulové oblačnosti. Moderní solární panely dnes dokážou vyrábět elektrickou energii i z difuzního světla. I když je tedy pod mrakem, žádný sluneční svit dopadající pod různými úhly nevyjde nazmar.

Rozhodující je účinnost solárních panelů

Účinnost fotovoltaických panelů je klíčová. Proč? Rozhoduje mimo jiné o tom, jak velkou plochu bude jimi nutné osadit, abyste se dostali na požadovaný výkon. Platí, že čím je účinnost solárních panelů vyšší, tím menší plochu budete k instalaci potřebovat. Existuje také spousta faktorů, které výkonnost solárních panelů ovlivňují. Patří mezi ně například geografická poloha, typ využitých panelů, stav znečištění ovzduší a oblačnost, orientace střechy na světovou stranu a úhel instalace. FVE (fotovoltaické elektrány) se příliš nevyplatí jen na střechách se severní orientací. Dejte si pozor také na zmíněný úhel – nejvíce energie získáte při sklonu 35 °. 

Polykarbonát vs. solární sklo

Z hlediska návratnosti investice je také důležitý samotný materiál panelů a jeho odolnost v čase. LAMA Home, jeden z předních dodavatelů fotovoltaických elektráren, pracuje s polykarbonáty namísto obyčejného skla. Polykarbonáty patří mezi termoplastické polymery neboli zkráceně termoplasty. Vynikají svojí tepelnou odolností, odolností vůči nárazu a mechanickému poškození. Ve stavebnictví se často používají na nerozbitné prosklívání, např. na pergoly. Výhodou je také to, že mají nízkou hmotnost, vysokou houževnatost a dobré optické vlastnosti.

Slyšeli jste o energetickém paradoxu?

Větší sluneční záření se automaticky nerovná vyššímu energetickému výnosu. Jak je to možné? Tropické teploty snižují účinnost fotovoltaických panelů. Během horkých dní totiž stoupá i teplota samotných FV panelů a právě ta výrazně ovlivňuje účinnost fotovoltaické přeměny energie. Velké horko FV panelům zkrátka nedělá dobře, a proto jsou v Česku podmínky pro fotovoltaiku optimálnější než třeba ve státech jižní Evropy.


Zpět na novinky